white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
Η επιστήμη της Φυσικής "ομορφιάς"

Share it

Η επιστήμη της Φυσικής "ομορφιάς"

Κατηγορία:Blog

Επιμέλεια: Γεράσιμος Βρεττός, ΜSc Φυσικής - Εκπαιδευτής τομέα Υγείας & Προπονητικής

Από τις πιο διαδεδομένες και έμμονες αντιλήψεις πολλών επιστημόνων, και ιδιαίτερα των φυσικών, είναι ότι η επιστημονική αλήθεια συνδέεται με το κάλλος, την ομορφιά. Ο Αριστοτέλης δέχεται την πλατωνική ιδέα της αρμονίας και του μέτρου, αλλά την ερμηνεύει κυρίως με την έννοια της τάξης.
Το ωραίο γίνεται λοιπόν προσιτό μέσω των νόμων της λογικής και της μεθοδικής ταξινόμησης: «ένα έμψυχο ον ή πράγμα που απαρτίζεται από διάφορα μέρη μπορεί να είναι ωραίο μόνο εφόσον τα μέρη του είναι διατεταγμένα με μια ορισμένη τάξη»

Στο σημείο αυτό και για να συνεννοηθούμε θα έπρεπε να οριοθετήσουμε και δύο άλλες έννοιες που είναι: η επιστήμη και η φυσική.

· Η επιστήμη είναι επαγωγικά διατεταγμένη: περιλαμβάνει αρχές, νόμους, αξιώματα και άλλες γενικές προτάσεις, που οι λεπτομερείς περιγραφές τους αναφέρονται ως αξιώματα. Στην επιστήμη ως γνώση αναγνωρίζεται «κάτι» που σταθερά και κατηγορηματικά το γνωρίζουμε, μέσα στο πλαίσιο των θεωριών που ισχύουν, ως αληθές. Τούτο όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι κάτι που σήμερα θεωρείται αληθές δεν θα ανατραπεί εφόσον η αντίληψη της επιστήμης και τα δεδομένα της αλλάξουν.

· Η φυσική ως επιστήμη ασχολούνται με δύο καίρια ερωτήματα:
1. Από τι έγινε ο κόσμος; Δηλαδή ποια είναι τα σχετικά απλά συστατικά που αποτελούν τους δομικούς λίθους της ύλης.

2. Ποιοι είναι οι θεμελιώδεις νόμοι της φύσης; Πώς συμπεριφέρονται δηλαδή σε διαφορετικές συνθήκες τα απλά συστατικά και τα πιο σύνθετα από αυτά.

Έτσι λοιπόν οι βαθύτεροι αυτοί νόμοι της φύσης που είναι γραμμένοι με έναν ιδιαίτερο κώδικα, τον οποίο ο Πάτζελς αποκαλεί «κοσμικό κώδικα», δεν είναι αντιληπτοί από την άμεση ανθρώπινη εμπειρία και πρέπει να ερμηνευτούν και να αποκαλυφθούν με συνδυασμό θεωρίας και πειράματος.

Ο Πολ Ντιράκ, από τους πατέρες τις κβαντομηχανικής, επιμένει (1982) σταθερά στον ισχυρισμό του ότι το έντονο συναίσθημα της ομορφιάς ήταν εκείνο που του επέτρεψε να εξαγάγει την εξίσωση για το ηλεκτρόνιο, το οποίο είναι ο φορέας όλων των ιδιοτήτων που έχουν οι μέχρι σήμερα γνωστές μορφές ακτινοβολίας. Ο τρόπος εκπομπής και απορρόφησης καθώς και η ενέργεια που μεταφέρουν τα ηλεκτρόνια, τοποθετούν τις ακτινοβολίες στο γνωστό ‘Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα’. Ανάλογα με τον μη βλαπτικό τύπο ακτινοβολίας (υπέρυθρη, ορατή και υπεριώδη) που θα δεχθεί ο ανθρώπινος οργανισμός μπορούμε να δημιουργήσουμε ‘ομορφιά’ που δεν μπορούμε να επιτύχουμε με απλές μεθόδους όπως καθαρισμός προσώπου ή ενυδάτωση επιδερμίδας, κτλ.

Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα ονομάζεται το εύρος της περιοχής συχνοτήτων που καλύπτουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα εκτείνεται θεωρητικά από σχεδόν μηδενικές συχνότητες έως το άπειρο. Με βάση κάποιες χαρακτηριστικές ιδιότητες των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα χωρίζεται σε επιμέρους ζώνες. Αυτές είναι τα ραδιοκύματα , τα μικροκύματα, η υπέρυθρη ακτινοβολία, η ορατή ακτινοβολία (φως), η υπεριώδης ακτινοβολία, οι ακτίνες Χ και οι ακτίνες γ.

1-oIAtr.png

Στο σημείο αυτό και σαν συνέπεια των ακτινοβολιών  δεν μπορούμε να παραλείψουμε την βοήθεια των laser στην τέχνη της ομορφιάς. Ο όρος Laser προέρχεται από το αγγλικό ακρωνύμιο Laser: (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) που αποδίδεται στα ελληνικά ως ενίσχυση φωτός με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας και καλύπτει τόσο τις συσκευές που την παράγουν όσο και την αντίστοιχη ακτινοβολία.

Τα Laser παράγουν συμφασικό, μονοχρωματικό φως (δηλαδή φως με συγκεκριμένο μήκος κύματος-χρώμα), το οποίο διαδίδεται σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, σχηματίζοντας στενές δέσμες. Αντίθετα, οι συνηθισμένες πηγές φωτός, όπως οι λαμπτήρες πυρακτώσεως, παράγουν μη-σύμφωνο φως προς όλες τις διευθύνσεις και, επιπλέον, έχουν μεγάλο φασματικό εύρος.

Η λειτουργία των Laser οφείλεται στην επιστήμη της Φυσικής και ερμηνεύεται από θεωρίες και νόμους της Φυσικής όπως τη θεωρία της κβαντικής μηχανικής και τους νόμους της θερμοδυναμικής. Πολλά υλικά με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να αποτελέσουν ενεργό υλικό των Laser έχουν βρεθεί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών τύπων Laser με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο εύρος εφαρμογών. Το πρώτο Laser κατασκευάστηκε το 1960, από τότε όμως τα Laser βρήκαν εφαρμογή στις θετικές επιστήμες, στη βιομηχανία, στην ιατρική, και στην αισθητική.

Το Laser έχει προκαλέσει σωστή επανάσταση στην τεχνολογία και σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν κανένας επιστημονικός κλάδος στον τομέα των φυσικών επιστημών στον οποίο δεν χρησιμοποιείται ήδη το Laser. Η αποδεδειγμένη επιτυχία της τεχνικής του Laser δεν σταματά σε κανένα τομέα. Ο τρόπος χρήσης στην επεξεργασία υλικών για τεχνικές μετρήσεως και πληροφορικής, σαν βοήθεια μετεωρολογικών ερευνών στην ηλεκτρονική επικοινωνία μέχρι τον τομέα της Ιατρικής είναι από τα λίγα που θα μπορούσαν να αναφερθούν ως παράδειγμα.

Αλλά και στην αισθητική οι καταπληκτικές ιδιότητες του έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή εδώ και πολλά χρόνια. Η εφεύρεση του Laser για αισθητικούς σκοπούς είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας.

Η αρχή του Laser είχε διατυπωθεί ήδη από το 1917 από τον Albert Einstein αλλά η διατύπωση ήταν θεωρητική. Όμως η δουλειά του αυτή αποδείχτηκε το θεμέλιο για τη θεωρία του Laser. Οι επιστήμονες εκείνης της εποχής αντιμετώπιζαν τη θεωρία αυτή με σκεπτικισμό και κανείς τους δεν κατάφερε να κατασκευάσει μία δέσμη φωτός που να ανταποκρίνονταν στη θεωρία του Einstein. Έτσι καθυστέρησε μέχρι την 7η Ιουλίου του 1960, ήταν η στιγμή που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Laser - ένα Laser από ρουμπίνι ( RAB Laser ). Στα χρόνια που ακολούθησαν ξεκίνησε μια ραγδαία εξέλιξη του Laser το οποίο εμπλουτίζονταν με όλο και περισσότερα διαφορετικά υλικά εκτός από το αρχικό ρουμπίνι. Αντιπροσωπευτικό για το είδος των Laser σε αέρια είναι το Laser που βασίζεται σε He Ne, (ανακαλύφθηκε το 1962), που εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται σε ιατρεία και ινστιτούτα αισθητικής μεταξύ άλλων για τη διόρθωση ορισμένων αισθητικών ατελειών.

Ένα μεγάλο βήμα προόδου σημειώθηκε στην τεχνική Laser με την καθιέρωση των ημιαγωγών ή διοδικών Laser. Αυτούς τους τύπους Laser τους συναντά κανείς ιδιαίτερα συχνά στους τομείς της Ιατρικής και της Αισθητικής Δερματολογίας αποκαθιστώντας τόσο την άμεση υγεία του ασθενούς όσο και την αισθητική του εμφάνιση.

Μη φοβάστε τα Laser που χρησιμοποιούνται στην αισθητική.

Ανάλογα με το είδος του Laser που χρησιμοποιείται, την ισχύ των μηχανημάτων, τη διάρκεια της έκθεσης στις ακτίνες, καθώς και τις ιδιότητες των ιστών του δέρματος του καθενός ανάλογη είναι και η επίδραση της θεραπείας με Laser στον καθένα χωριστά.

Στα Laser με μεγάλη ισχύ η ενέργεια τους μετατρέπεται σε θερμότητα. Αυτά τα Laser πιο γνωστά σαν High Power Laser μπορούν να εξατμίσουν ή να υδροποιήσουν ιστούς της επιδερμίδας. Άρα αυτά τα Laser χρησιμοποιούνται μόνο στην Ιατρική για ευκολονόητους λόγους. Πληροφοριακά οι προαναφερόμενες φωτοθερμικές αντιδράσεις αρχίζουν σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ των 40 - 60 C.

Στα Laser που έχουν μικρότερη ισχύ (milli watt), όταν χρησιμοποιούνται επιδρούν με πιο μεγάλη χρονική διάρκεια, προκαλούν φωτοχημικές αντιδράσεις, μέσω της απορρόφησης των ακτίνων Laser από τους ιστούς. Τα αποκαλούμενα soft Laser ή Laser χαμηλής/μέσης ισχύος δεν έχουν θερμική αντίδραση και είναι απολύτως ασφαλή για την επιδερμίδα, εφόσον ο χειριστής έχει την κατάλληλη άδεια. Επειδή αυτά τα Laser έχουν μια άκρως τονωτική επίδραση στα κύτταρα και στους ιστούς, ονομάζονται και biostimulating laser (βιοτονωτικά laser).

Το laser στην αισθητική λειτουργεί θετικά.
Οι έρευνες σχετικά με την λειτουργικότητα του laser στον φαρμακευτικό και βιολογικό τομέα, ήδη είχαν κάνει κάποιο μικρό ξεκίνημα στην δεκαετία του 60. Εκατοντάδες φυσικοί επιστήμονες και ερευνητές ιατροί ασχολήθηκαν την εποχή εκείνη με το φαινόμενο laser. Σήμερα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι χρησιμοποιώντας laser μικρότερης ισχύος, ανεβάζουμε εμφανώς την ενέργεια των κυττάρων του σώματος. Ο μηχανισμός αυτοθεραπείας του οργανισμού λειτουργεί καλύτερα, τοξικές ουσίες αποβάλλονται από το σώμα σε μεγαλύτερη κλίμακα όπως και η κυκλοφορία του αίματος στον οργανικό ιστό που έχει υποστεί τη θεραπεία δέχεται θετικά θεραπευτικά ερεθίσματα. Επίσης εξασφαλίζεται η τόσο σημαντική για την ελαστικότητα του δέρματος σύνθεση των δραστικών ουσιών. Όταν γίνεται τακτικά η αγωγή με laser βελτιώνεται η συνολική εικόνα της επιδερμίδας. Χαλαρωμένοι μύες του προσώπου αποκτούν μια νέα ελαστικότητα, ρυτίδες μειώνονται εμφανώς ενώ επαναδραστηριοποιούνται στο μέγιστο βαθμό οι φυσικές αντιδράσεις του δέρματος. Η αγωγή με laser έχει σαν συνέπεια ορισμένες διαδικασίες αναζωογόνησης για να καθυστερήσει κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό η παρουσίαση των σημαδιών γήρατος στο πρόσωπο καθώς και για να ελευθερώσει την επιδερμίδα από ενοχλήσεις και να δημιουργήσει μια καθαρότερη εικόνα του προσώπου.

Εξαιτίας του ερεθίσματος που προκαλείται σ' όλα τα σημαντικά σημεία που κανονίζουν τη λειτουργία των κυττάρων της επιδερμίδας σημειώνονται αξιοπρόσεκτες θεραπευτικές επιτυχίες και σε άλλα προβλήματα όπως είναι π.χ. ακμή, σακούλες κάτω από τα μάτια, κιρσούς, κυτταρίτιδα κ.λ.π., κάθε απομάκρυνση ακαθαρσιών του δέρματος για να ηρεμήσει την επιδερμίδα. Όλα τα παρασκευάσματα όπως αμπούλες κ.λ.π., εισχωρούν πιο εύκολα και πιο δραστικά στο δέρμα μετά από μία αγωγή με laser γιατί η επίδραση γίνεται πιο έντονη.

Καλύτερο παρουσιαστικό με τη βοήθεια του laser αλλά όχι θαύματα.

Σίγουρα ακόμη κι η εφαρμογή του laser δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Τα περισσότερα προβλήματα βέβαια εξαφανίζονται με την εφαρμογή του laser. Σε συνδυασμό με τα κατάλληλα δοκιμασμένα παρασκευάσματα Αισθητικής και Ιατρικής η εφαρμογή του laser επιτυγχάνει καλά αποτελέσματα. Η επίδραση μπορεί να βελτιωθεί ακόμη παραπάνω με τη χρήση των κατάλληλων οργάνων αισθητικής.

Σαν συμπέρασμα των όσων αναφέρθηκαν μπορούμε να πούμε ότι επιστήμη της φυσικής με τις θεωρίες και τους νόμους που περιέχει μπορεί να υπηρετήσει όχι μόνο την τεχνολογική πρόοδο του ανθρώπου, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο σαν οντότητα δίνοντας του την ευκαιρία να γίνει εμφανισιακά αυτό που ¨θέλει¨ διαγράφοντας τις όποιες ατέλειες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιλογές Cookies